FI

Asiantuntijoiden huoltovinkit keskuspölynimurille

Keskuspölynimurin huolto

Tarkista siivousvälineet aina ennen käyttöä ja puhdista ne siivouksen jälkeen. Vialliset suulakkeet saattavat vahingoittaa pintoja. Vaihda siivousvälineet ja -tarvikkeet tarvittaessa uusiin.

Mikäli siivousvälineiden kahvakäynnistykseen, liitoksiin tai säätöihin on ilmaantunut vikaa, toimita koko siivousvälinesarja arvioitavaksi ja korjattavaksi valtuutettuun Allaway-huoltoliikkeeseen. On tärkeää toimittaa huoltoliikkeeseen ainakin imuletku, jatkovarsi ja lattia-/mattosuulake, vaikkei kaikissa osissa olisikaan vikaa. Ostokuitti tai muu tosite hankinta-ajankohdasta on hyvä esittää huollossa.

Hienosuodattimen huolto

Keskusyksiköt on varustettu hienosuodattimella (4), joka suojelee turbiinia pölyltä. Suodattimen tulee olla ehjä ja paikoillaan. Suodatin tulisi huoltaa jokaisen roska-astian tyhjennyksen yhteydessä ja vaihtaa tarvittaessa uuteen. Suodatin suositellaan vaihdettavaksi uuteen vähintään kolmen roska-astiatyhjennyksen välein. Mikäli käytössä on pölypussi, vaihda suodatin vain tarvittaessa.

Vaihda suodatin näin:

keskuspölynimurin huolto hienosuodattimen vaihtoohje

 1. Irrota verkkojohto (5) pistorasiasta.
 2. Irrota ja tyhjennä roskasäiliö.
 3. Mikäli suodatinsuoja on käytössä, poista suoja varovasti.
 4. Avaa suodattimen alla oleva kiinnitysmutteri (6) ja poista suodatin (4).
 5. Puhdista suodatin kevyesti harjaamalla. Mikäli suodatin on vaurioitunut tai tukkeutunut, korvaa se uudella suodattimella. Likaa ei saa päästä suodattimen sisäpuolelle.
 6. Poista mahdollinen irtopöly suodatinkammiosta ja asenna suodatin paikoilleen. Kiristä kiinnitysmutteri (6) tiukasti kiinni käsin. Laita uusi suodatinsuoja paikoilleen. Puhdista tiiviste (3) huolella. Aseta roskasäiliö (2) paikoilleen.
 7. Liitä verkkojohto (5) pistorasiaan.
Pölypussiasennussarja

keskuspölynimurin pölypussin asentaminen

Allawayn keskusyksiköihin (valmistusvuosi 2002 tai myöhemmin) on lisätarvikkeena saatavana pölypussiasennussarja, joka on helppo asentaa. Pölypussiasennussarjan asentamisen jälkeen keskusyksikössä voi käyttää pölypussia. Asennussarjan voi asennuttaa myös vanhempiin A- ja C-sarjan laitteisiin valtuutetussa Allaway-huoltoliikkeessä. Pölypussia käytettäessä tarve hienosuodattimen huoltoon jää vähemmälle. Pölypussin käyttö on hygieenistä ja sitä suositellaan erityisesti koteihin, joissa on lemmikkieläimiä.

Asenna pölypussiasennussarja näin:
 1. Irrota verkkojohto pistorasiasta ja pienjännitejohto pienjänniteliittimestä.
 2. Irrota keskusyksikkö seinätelineestä.
 3. Irrota roskasäiliö. Mikäli roskasäiliössä on tiivistekartio, poista kartio-osa tiivisteestä vetämällä osat irti toisistaan.
 4. Poista hienosuodatin keskusyksiköstä avaamalla suodattimen kiinnitysmutteri.
 5. Työnnä pussinpidin kiinni keskusyksikön rungossa näkyvään imuyhteeseen.
 6. Laita hienosuodatin paikalleen, asenna pölypussintuki suodattimen ja suodattimen kiinnitysmutterin väliin. Kiristä kiinnitysmutteri.
 7. Kiinnitä pölypussi pussinpidikkeeseen.
 8. Kiinnitä tiiviste roskasäiliön reunaan ja laita roskasäiliö paikoilleen. Laita keskusyksikkö seinätelineeseen.
 9. Liitä pienjännitejohto pienjänniteliittimeen ja verkkojohto pistorasiaan.
Suodatinsuojan käyttö

Laita suodatin ensin paikalleen keskusyksikköön ja kiristä suodattimen kiinnitysmutteri kiinni. Laita suodatinsuoja sitten suodattimen päälle. Suodatinsuoja on laitettava suodattimen päälle suojan suu ylöspäin.

Suodatinsuojan käyttö keskusyksikössä helpottaa hienosuodattimen puhdistusta, pidentää hienosuodattimen huoltoväliä ja käyttöikää. Suojan käyttö on suositeltavaa. Pölypussilla varustetuissa keskusyksiköissä ei suodatinsuojaa tule käyttää.

Tutustu suodatinsuojaan.

Pestävän hienosuodattimen huolto

Puhdista pestävä hienosuodatin kevyesti liasta imuroimalla tai harjaamalla, jonka jälkeen voit pestä sen juoksevan veden alla. Pestävän suodattimen voi pestä noin viisi kertaa ennen kuin sen vaihtaa uuteen. Suodatinsuojan käyttö helpottaa pestävän hienosuodattimen huoltoa.

Pienjännitejohtimet rikkoutuneet

Mikäli pienjännitejohtimet ovat rikkoutuneet ja keskusyksikön vaihto on ajankohtaista, suositellaan hankittavaksi C 40 Sonis -keskusyksikkö, joka on äänikäynnisteinen.

Laitetiedot huoltoa varten

arvokilpi

Kun asioit valtuutetun Allaway-huoltoliikkeen kanssa, muista ilmoittaa huollettavan keskusyksikön tyyppi- ja valmistusnumero. Tiedot löytyvät arvokilvestä keskusyksikön ulkopinnasta, turbiinikotelon sivusta.

Laite tulee aina kuljettaa oikein päin

Jos pölyputkisto tai poistoputki tukkeutuu
 • Tyhjennä roskasäiliö ja puhdista tai vaihda suodatin.
 • Paikallista tukos imemällä talouspaperin paloja imurasioiden kautta. Jos paperin pala löytyy roskasäiliöstä, kyseinen väli on auki.
 • Kun tukos on paikallistettu, irrota keskusyksikkö paikaltaan ja tarkista, että tukosta ei ole keskusyksikön liitäntäyhteissä.
 • Liitä keskusyksikön imupuolen yhde tukossa olevan haaran imurasiaan imuletkuholkilla, tai jos tukos on runkoputkessa niin tukosta lähimpänä olevaan imurasiaan.
 • Käynnistä keskusyksikkö pienjänniteliittimestä metallilangalla.
 • Mene keskusyksikön varsinaiselle asennuspaikalle. Sulje ja avaa kämmenellä imuputken aukkoa. Tämä aiheuttaa tukokselle alipaineiskuja.
 • Mikäli tukos ei aukea 10-15 sekunnin kuluessa, irrota keskusyksikkö imurasialta niin, että turbiini saa välillä ilmaa eikä ylilämpene.
 • Toista yritys noin minuutin kuluttua.
 • Jos tukos ei irtoa imemällä ja sen sijainti on paikallistettu, kannattaa tutkia, pääseekö putkistoon helposti käsiksi rakenteita purkamatta tai kohtuullisilla purkutöillä. Jos putkistoon pääsee käsiksi, voi tukoksen yleensä helposti poistaa avaamalla putkiliitos.
 • Älä koskaan yritä avata tukosta ylipaineella kuten paineilmalla, koska ylipaine avaa putkiliitokset.
 • Tukosta voi myös yrittää avata varovasti sähkömiehen vetojousella työntäen jousta putkistoon niin, että se ei työnnä liitoksia auki.
 • Jos edellä mainituilla ohjeilla et saa tukosta poistettua, ota yhteys valtuutettuun Allaway-huoltoliikkeeseen. Hyvä keino tukoksen etsimiseen on kameroiden käyttö. Mahdollisia kameroita voi kysyä huoltoliikkeiltä.
 • Allawayn pölyputkistojen tukokset ovat harvinaisia. Lähes aina tukoksen syy on virheellisessä asennuksessa.
Imuletkun huolto

Imurasiakäynnisteisen imuletkun käyttöikää voi halutessaan pidentää pesemällä letkun vedellä, johon on lisätty pyykinpesuainetta. Letkun saa täytettyä vedellä, kun pitää sen molemmat päät koholla. Pesun aikana letkua voi heilutella ja painella varovasti kengällä. Kuivata letku huolellisesti ennen seuraavaa imurointikertaa. Kahvakäynnisteistä imuletkua ei kuitenkaan saa pestä.

Jos imuletku vaurioituu

Jos sinulla on käytössä imurasiakäynnisteinen letku: Katkaise vaurioitunut osa ja yhdistä imuletkut jatkoholkilla. Mikäli imuletku murtuu letkuholkin tai käsikahvan läheltä, kierrä imuletkuholkki tai käsikahva irti, leikkaa rikkoutunut osa pois ja kierrä imuletkuholkki tai käsikahva takaisin. Osat ovat letkussa vasenkätisellä kierteellä.

Kahvakäynnisteistä letkua ei voi lyhentää tai jatkaa letkun päätä irroittamalla. Huolto- ja korjausasioissa käänny valtuutetun Allaway huoltoliikkeen puoleen. Katso lähin huoltoliikkeesi tästä.

Jos imuteho on huonontunut

Tarkasta että:

 • muut imurasiat ovat kiinni, eikä niissä ole vuotoja
 • imurasiassa ei ole virtausta estäviä esineitä
 • imuletku on ehjä, eikä siihen ole tarttunut virtausta estäviä esineitä
 • roskasäiliö on oikein paikallaan ja roskasäiliön tiiviste on ehjä
 • roskasäiliö on tyhjennetty tai mahdollinen pölypussi on vaihdettu
 • hienosuodatin on huollettu
 • poistoilma pääsee esteettä virtaamaan ulos
 • putkisto on tiivis.
Putkiston tiiviystarkastus

Tarkista putkiston tiiviys, mikäli epäilet, että putkistoon on tullut vuoto. Tiiviys tarkastetaan myös aina asennusvaiheessa ennen rakenteiden sulkemista. Tiiviystarkastusta ei saa tehdä ylipaineella.

Tee putkiston tiiviystarkastus näin:

Sulje kaikki imurasiat ja käynnistä keskusyksikkö, enintään 20 sekunnin ajaksi yhdistämällä käynnistysvirtapiiri metallilangalla (esim. U:n muotoon väännetty paperiliitin). Mikäli 10 sekunnin käynnin jälkeen poistoputkesta tulee ilmaa, putkisto vuotaa. Vuoto on paikallistettava ja korjattava.

DV-30-, C 40- ja Duo-malleissa sulje ohivirtausventtili pahvin palalla testin ajaksi (kuva).

Älä käytä laitetta kaikki imurasiat suljettuna yli 20 sekunnin ajan, koska täysin tiiviissä asennuksessa turbiini ei saa lainkaan ilmaa, se ylilämpenee ja saattaa jopa vaurioitua.

Imurasia suhisee

Kiinni olevista imurasioista ei pidä kuulua suhinaa imuroinnin aikana. Mikäli suhinaa kuuluu, on imurasiassa vuoto. Tarkista että kansiasennelman holkki on lyhennetty oikean mittaiseksi. Holkin lyhentämisestä on kerrottu Allaway-putkiston asennusohjeessa. Kansiasennelman saa irrotettua seinästä avaamalla ruuvit ruuvimeisselillä.

Jos keskusyksikkö ei käynnisty tai sammuu, tarkasta
 • 230 V virransyöttö pistorasialle
 • käynnistyykö keskusyksikkö muista imurasioista
 • pienjänniteliittimen liitos keskusyksikön seinätelineen vastakappaleeseen
 • käynnistyykö keskusyksikkö pienjänniteliittimestä, kun yhdistää keskusyksikön käynnistyspiirin metallilangalla
 • kahvakäynnistyskytkimellä varustetuissa imuletkuissa; onko letkun käynnistysvirtapiiri ehjä. Jos keskusyksikkö käynnistyy kytkemällä imurasian kontaktitapit esim. metallilangalla, mutta ei imuletkun kahvakytkimestä, on letku tai sen kytkin viallinen
 • mikäli keskusyksikkö käynnistyy pienjänniteliittimestä mutta ei imurasialta, tarkasta ettei johdoissa ole katkoksia
 • onko sähkömoottorin ylilämpösuoja lauennut. Odota vähintään puoli tuntia ja käynnistä uudelleen.
 • onko sähkömoottorin ylivirtasuoja lauennut. Tällöin käynnistysrele keskusyksikössä naksahtaa, kun keskusyksikköä yrittää käynnistää, mutta moottori ei käynnisty. Käänny valtuutetun Allaway-huoltoliikkeen puoleen.
Huoltoliikkeet auttavat

Mikäli järjestelmän omatoimisessa huollossa on ongelmia tai keskusyksikkö vaatii huoltoa, kannattaa kääntyä lähimmän Allaway-huoltoliikkeen puoleen. Huoltoliikeverkosto kattaa koko maan.

Käytämme sivuillamme evästeitä tarjotaksemme parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Käyttämällä sivujamme hyväksyt evästeiden käytön. Lue aiheesta lisää evästekäytännöistämme sekä tietosuojaselosteestamme.
Sulje
Ota yhteyttä