Skip to content
EN

Keskuspölynimuri uudeksi imuriksi rivitalokotiin

Keskuspölynimuri perässä vedettävän imurin sijaan?

Imurin uusiminen oli ajankohtaista ja kävimme selvittämään eri vaihtoehtoja. Pohdimme perässävedettäviä malleja, mutta vaihtoehdoiksi nousivat myös pienemmät keskuspölynimurit, varsinkin kun putkiston asennus onnistuu myös valmiiseen asuntoon. Pienimmät mallit soveltuvat asuintiloihin ja mahtuvat hyvin vaikka siivouskomeroon.

Yhden pisteen suunnitelma

Allawayn malleihin tutustuessamme selvisi, että pienin malli, DUO, ei lisävarusteella tarvitse ulospuhallusmahdollisuutta ja soveltuu juuri rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Pidimme ilman ulospuhallusta tärkeänä sisäilman laadun kannalta ja aloimme suunnitella keskusyksikön sijoittelua niin, että toteutus olisi mahdollisimman yksinkertainen ja putkistot saataisiin asennettua seinärakenteita purkamatta. Halusimme pystyä imuroimaan koko asunnon yhdeltä imurasialta. Sopivin paikka oli kodinhoitohuoneen siivouskomero, jossa säilytimme vanhaakin imuria. Ulospuhalluksen vaatima putkisto saataisiin vietyä kokonaan kaksiosaisen kaapin sisällä ja imuputkisto tuotua suoraan väliseinän läpi keittiön nurkkaan.

Ulospuhallus tapahtuisi seinän läpi takapihan terassin vierestä. Pihan muodoista ja rakennuksista johtuen äänet kaikuvat hyvin herkästi, joten ulospuhalluksen aiheuttama ääni mietitytti hieman. Tätä saataisiin tarvittaessa vaimennettua äänenvaimentimella.

Mittasimme 10 metrin narua käyttäen ylettäisimmekö imurasialta asunnon jokaiseen nurkkaan.

Kokeilimme narulla erilaisia reittejä, kiersimme huonekaluja eri puolilta ja naru riitti hyvin. Letkun jatkeeksihan tulee vielä siivousväline, joka tuo lisää ulottuvuutta reilun metrin.

Premium siivousvälineet pakkauksessa
Siivousvälineeksi hankimme Allawayn kahvakäynnisteisen mallin.

Suunnitelmasta toteutukseen

Asuntomme 75m2 pinta-alan puolesta pieni DUO tai tehokkaampi C 30 olivat mahdolliset vaihtoehdot. Päädyimme C 30 Premium malliin, jonka tehokkuus, roskasäiliön suurempi koko, teräksinen rakenne ja soveltuvuus kosteisiin tiloihin ratkaisivat. Allawayn kotimaisuus ja paikallisuus vaikuttivat myös osaltaan päätökseen.

Tiedustelimme isännöitsijältä onko imurin asentamiselle esteitä ja vaatiiko asentaminen lupaa. Toimenpidelupa oli hänen mukaansa riittävä, ja sähkötöistä tietysti mittauspöytäkirja jos sellaisia tarvitsee tehdä.

Keskusyksikön ja putkiston asennuksen olisi voinut hoitaa myös itse, mutta koimme turvallisemmaksi ottaa ammattilaisen asentamaan kaiken paikoilleen. Asennus tilattiin 360 Palvelut Oy:ltä. Kun asentava taho oli valittu haettiin taloyhtiöltä toimenpidelupa asennukselle.

Allaway keskusyksikön laatikko
Keskusyksikön laatikolle keksittiin heti uutta käyttöä, nyt vaan mietitään mitä siitä askarrellaan. Linna, avaruusalus vai mikä…

Keskuspölynimurin putkiston, imurasian ja keskusyksikön asennus

Pohdimme asentajien kanssa mahdollisimman suoraviivaista ratkaisua putkiston toteuttamiseen putkipaketin osilla.

Asennustilaksi suunniteltu, 470 mm leveydeltään oleva siivouskomero oli juuri sopiva. Sen takana oli reilu sentti tyhjää ennen seinää, joten kaapin takaseinää vahvistettiin hyllylevyllä. Näin C 30:n seinäteline saatiin tukevasti kiinnitettyä kaapin rakenteisiin.

Imuputki asennettiin alakautta suoraan väliseinän läpi keittiöön ja ulospuhallus kaapin sisällä niin,että poisto saatiin terassin seinärakenteiden ulkopuolelle. Putki katkaistiin ulkopuolelta seinän tasaan ja sen eteen ruuvattiin pieni pala metalliverkkoa. Lopuksi asennettiin ulospuhallusventtiili viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

seinäteline ja putkistot
Äänenvaimentimelle löytyi sopiva paikka yläkaapeista.

Imurasia asennettiin suoran putken päähän noin metrin korkeudelle ja kahvakäynnistyksen mahdollistavat matalajännitejohdot kytkettiin rasiaan ja keskusyksikköön ohjeiden mukaisesti.

Kaappiin asennettiin oma vikavirtasuojattu pistorasia joka sijoitettiin keskusyksikön viereen. Johdotus toteutettiin pintavetona kaapistojen sisällä.

Lopuksi ei tarvinnut kuin nostaa keskusyksikkö paikoilleen, testata toimivuus ja tehdä putkiston tiiviystarkastus, jolla varmistetaan ettei putkistossa ole vuotoja.

Asennus hoitui yhden päivän aikana. Itse imurin asennus vei parisen tuntia ja sähkötyöt puolet siitä. Sähkötöistä toimitettiin vielä mittauspöytäkirja isännöitsijälle.

Keskuspölynimurin käyttökokemuksia

Imuroidessamme huomasimme heti imurin hiljaisuuden, yllätyimme siitä positiivisesti. Keskusyksikkö on hyvin hiljainen, kaapin- sekä kodinhoitohuoneen ovi suljettuna lähes huomaamaton. Imuroidessa kuuluu pelkkä suhina ja normaalilla puheäänellä keskustelu onnistuu hyvin. Äänenvaimennin vaimentaa tehokkaasti ulospuhalluksen eikä siitä näin ollen aiheudu häiriötä.

imurointia keskuspölynimurilla
Kahvakäynnistys ja erityisesti imurin hiljaisuus ovat myös tyttäremme mieleen.

Kahvakäynnistys on kätevä!

Aiemmat kokemuksemme ovat rasiakäynnisteisistä keskuspölynimureista ja niissä käynnistys / sammutus on ollut ainoa mietityttävä asia. Kahvakäynnisteisyys poistaa tämän ja mahdollistaa imuroinnin näppärän keskeytyksen esimerkiksi puhelimen soidessa.

Siivoaminen itsessään vaati muutaman kerran totuttelua lähinnä erilaisten siivousvälineiden vuoksi. Matto- / lattiasuulake on ehkä hieman korkea (pari milliä), eikä mahtunut kaikkein matalimpien kaappien alle, mutta imurointi onnistuu muilla, helposti vaihdettavilla suulakkeilla.

Imuroinnin aikana ja sen jälkeen sisäilma on raikasta eikä ”imurin hajua” ole havaittavissa. Imurointi on mukavampaa, perässävedettävän kanssa imurin lämmin ulospuhallusilma oli paikoin epämiellyttävää.

Muutamien viikkojen käytön perusteella tuntuu, että pölyjen pyyhkimisen tarve on myös hieman vähentynyt. Imurointi ei ”pöllytä” sisäilmaa ja pöly kulkeutuu ulos eikä jää sisäilmaan pyörimään. Perheessämme ei ole allergikoita, mutta olemme huomanneet eron imuroinnin jälkeisessä sisäilmassa.

On positiivista, että kaikki imuriin liittyvä saatiin siivouskaappiin piiloon. Loppujen lopuksi  ne eivät vie paljoa enempää tilaa kuin perässävedettäväkään. Itseasiassa keskusyksikkö vie tilaa kaapin yläosasta ja jättää pohjan vapaaksi.

Kaiken kaikkiaan käyttökokemukset ovat erittäin positiiviset, eikä negatiivista sanottavaa ole ainakaan kirjoitushetkellä ilmennyt.

Allaway jälleenmyyjät

Löydä lähin huoltoliike

We use cookies to improve user experience. By your continued use of this site you accept such use. Read more about our cookie policy and privacy policy.
Close
Contact