Opas keskuspölynimurijärjestelmän suunnittelijoille
Allaway keskuspölynimurijärjestelmän suunnittelu on helppoa ja vaivatonta. Järjestelmä koostuu keskusyksiköstä, putkistosta, imurasioista ja siivousvälineistä, jotka sopivat saumattomasti yhteen ja takaavat varman ja pitkäaikaisen toiminnan. Allaway on ainoa keskuspölynimurivalmistaja, jolla on oma integroitu kokonaisjärjestelmä.
Allawayn keskuspölynimurijärjestelmän voi asentaa kohteen rakennusvaiheessa, mutta myös jälkiasennus on helposti toteutettavissa. Kotijärjestelmät ovat huoneistokohtaisia ja niitä voidaan käyttää niin omakoti-, rivitalo-, kuin kerrostalokohteissakin.
Tuotevalikoimasta löytyy sopiva kokonaisjärjestelmä kuhunkin tarpeeseen. Ammattikohteet suunnitellaan usein siivouskäytäntöjen tai siivousalueiden mukaan.
Opas keskuspölynimurijärjestelmän suunnittelijoille
Allaway keskuspölynimurijärjestelmän suunnittelu on helppoa ja vaivatonta. Järjestelmä koostuu keskusyksiköstä, putkistosta, imurasioista ja siivousvälineistä, jotka sopivat saumattomasti yhteen ja takaavat varman ja pitkäaikaisen toiminnan. Allaway on ainoa keskuspölynimurivalmistaja, jolla on oma integroitu kokonaisjärjestelmä.
Allawayn keskuspölynimurijärjestelmän voi asentaa kohteen rakennusvaiheessa, mutta myös jälkiasennus on helposti toteutettavissa. Kotijärjestelmät ovat huoneistokohtaisia ja niitä voidaan käyttää niin omakoti-, rivitalo-, kuin kerrostalokohteissakin.
Tuotevalikoimasta löytyy sopiva kokonaisjärjestelmä kuhunkin tarpeeseen. Ammattikohteet suunnitellaan usein siivouskäytäntöjen tai siivousalueiden mukaan.
Integroitu kokonaisjärjestelmä kerrostaloon
Kerrostalojen keskuspölynimurijärjestelmä suunnitellaan samojen periaatteiden mukaan kuin omakotitalojenkin järjestelmä. Asennus on helpointa kerrostalon rakennusvaiheessa, mutta putkisto on mahdollista asentaa myös jälkikäteen, esimerkiksi saneerausprojektin yhteydessä.
Allaway ammattilais-siivoukseen
Manta-keskusimurijärjestelmän ansiosta myös suurten ja aktiivisessa käytössä olevien kiinteistöjen siivous voidaan hoitaa tehokkaasti ja taloudellisesti.
Kysy projektimyynniltämme lisää tuotteistamme ammattikohteisiin
Teemu Jaatinen
teemu.jaatinen(at)allaway.fi
p. +358 (0)400 617 169
Jukka Rytkönen
jukka.rytkonen(at)allaway.fi
p. +358 (0)20 7210 623
Jouni Lehtikangas
jouni.lehtikangas(at)allaway.fi
p. +358 (0)400 567 000
Keskusyksikön sijoitus
Järjestelmän suunnittelun lähtökohta on keskusyksikön sijoituspaikka. Keskusyksikkötyyppi valitaan sijoituspaikan mukaan ja keskusyksikön koko valitaan pisimmän imuputkilinjan pituuden mukaan.
Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että kuluttajille suositellaan Z-, X-, C- ja Duo-sarjoja. Päivittäiseen ja vaativaan ammattikäyttöön suosittelemme Manta ja M1000- yksiköitä.
Autamme mielellään keskusyksikön valinnassa sekä putkiston ja imurasioiden suunnittelussa. Ota yhteyttä yritysmyyntiimme, jotta voimme auttaa teitä!
Keskusyksikön sijoittelussa huomioitava:
- Sijoitustila vaikuttaa keskusyksikön valintaan. Se voi olla keskusyksikön tyypistä riippuen sisätiloissa, teknisessä tilassa, varastossa tai muussa sekundääritilassa. Lisätietoja kunkin sarjan yhteydessä.
- Asennettaessa keskusyksikkö ylempään kerrokseen on suositeltava kertanousu enintään 4 metriä. Nousuja voi olla useita kun niiden välillä on nousun suuruinen vaakaosuus.
- Keskusyksikön välittömässä läheisyydessä on oltava pistorasia (10 A:n hidas tulppasulake tai 16 A:n automaattisulake).
Imurasioiden sijoitus
Imurasiat sijoitetaan sisustus huomioiden siten, että järjestelmä kattaa kaikki siivottavat tilat. Imurointiletkun pituus on 8, 9, 10 tai 12 metriä siivousvälinesarjan sisällöstä riippuen. Huomioi myös lisävarusteiden, kuten esierottelijan tai rikkaimurin käyttö. Esierottelijaa varten imurasian voi asentaa lähelle tulisijaa. Rikkaimurille tarvitaan imurasia eteiseen, keittiöön sekä mahdollisen kodinhoitohuoneen välittömään läheisyyteen. Tekniseen tilaan sijoitettu imurasia helpottaa sen imurointia ja puhtaanapitoa.
Järjestelmää voi täydentää myös kalusteiden sokkeleihin asennettavilla rikkaluukuilla, joihin roskat voi lakaista esim. keittiön lattialta.
Imurasioiden sijoittelussa huomioitavaa:
- Esteettisyys – imurasiat kannattaa sijoittaa samaan tasoon joko pistorasioiden tai valokatkaisijoiden kanssa. Optima imurasian kansi voidaan valita laajasta värivalikoimasta kohteen tyyliin sopivaksi.
- Esteettömyys – suunnittelussa on huomioitava, imurasioiden esteetön käyttö huonekalujen, kiinteiden kalusteiden ja muiden mahdollisten esteiden osalta.
- Käytännöllisyys – Huomioi sijoittelu imurin käytön kannalta oikeisiin paikkoihin. Suosittelemme mieluummin imurasioiden määrän lisäämistä kuin letkun pidentämistä.
- Ergonomisuus – imurasiat kannattaa sijoittaa ergomisesti helppopääsyisiin paikkoihin. Ovien sijainti ja aukeamissuunta kuten myös imurasioiden aukeamissuunta on huomioitava.
Putkiston suunnittelu
Allawayn järjestelmän putkiosat sopivat saumattomasti toisiinsa ja antavat runsaasti mahdollisuuksia kuhunkin kohteeseen sopivien optimaalisten suunnitelmien tekoon. Hyvällä suunnittelulla voidaan optimoida mahdollisimman suoralinjainen putkisto, jolloin vältytään turhilta mutkilta ja minimoidaan tarvittavien putkenosien määrä.
Putkiston suunnittelussa huomioitavaa:
- Keskusyksikön valintaan vaikuttaa pisimmän putkilinjan pituus, eli etäisyys keskusyksiköltä kauimmaiselle imurasialle.
- Putket on kannakoitava tukevasti – kannakointivälin tulee olla 1200mm-1800mm.
- Putkisto voi kulkea kaikissa lämpimissä tiloissa, eli yläpohjassa, alapohjassa, väliseinissä ja lattiavalussa.
- Mahdollisten rakenteellisten esteiden huomiointi.
- Putkisto voidaan asentaa myös kylmään tilaan kuten ullakolle. Se on kuitenkin eristettävä noin 50 mm:n vahvuisella eristekerroksella.
- Putkistojen suunnittelussa/asennuksessa voidaan hyödyntää myös kaapistojen sokkelit ja olemassaolevat koteloinnit.
- Allawayn pölyputkien asennuksessa ei käytetä liimoja eikä teippejä, lukuunottamatta valuasennuksia, joissa putkien liitoskohdat suojataan teipillä.
- Putkiston yksittäinen nousu voi olla 4 metriä ja Manta-järjestelmissä jopa 6 metriä.
HUOM!
Suunnittelussa on huomioitava palomääräykset esimerkiksi palo-osastoinnin osalta.
Palomääräyksistä lisätietoja saat tämän sivun alaosasta sekä paikallisilta paloviranomaisilta.
Äänenvaimentimet
Keskuspölynimurin poistoputken päähän asennetaan yleensä poistoäänenvaimennin hiljentämään ulospuhallusääntä. Poistoäänenvaimentimen paikka on mahdollisimman lähellä poistoputken loppupäätä.
Poistoäänenvaimennin hiljentää ulospuhallusääntä n. 14LpA(dB). Tehoäänenvaimennin hiljentää ulospuhallusääntä n. 20LpA (dB) käytettäessä yhtä tehoäänenvaimennintaja n.30LpA (dB) käytettäessä kahta tehoäänenvaimenninta (esim. Manta-järjestelmä kohteet).
Poistoputki ja ulospuhallus
Poistoputken sijoittelussa ja ulospuhalluksessa on huomioitava:
- Ulospuhallusventtiilin esteetön aukeaminen kaikkina vuodenaikoina ja kaikissa sääolosuhteissa (esim. kertyvä vesi ja lumi).
- Poistoputki on suositeltavaa sijoittaa mahdollisimman kauas ikkunoista, tuuletusluukuista, ilmanvaihdon korvausilma-aukosta sekä pihan oleskelualueista.
- Poistoilma voidaan ohjata myös katolle, mutta silloin on estettävä sadeveden pääsy putkistoon käyttämällä siihen tarkoitettua läpivientiä. Läpivienti on katolle tehtävä katevalmistajan ohjeiden mukaisesti.
- Poistoputken ollessa yli 5m, tulee putki laajentaa muunnosholkilla 44/75/80, halkaisijaltaan joko 75 -tai 80 mm sileäpintaiseen iv-kanavaan tai viemäriputkeen. Mahdollinen laajennus suositellaan tehtäväksi lähellä keskusyksikköä. Halkaisijaltaan suurempi poistoputki vaimentaa tehokkaasti myös ulos kuuluvaa ääntä. Manta-järjestelmissä ulospuhallusputken halkaisija riippuu keskusyksiköiden määrästä ja mallista.
- Lisätietoja poistoputkea koskeviin määräyksiin, ohjeisiin ja asetuksiin saa paikallisilta viranomaisilta.
Järjestelmän testaus
Putkiston tiiviys on syytä testata ennen rakenteiden sulkemista. Tiiviys testataan sulkemalla kaikki imurasiat tai käyttämällä pohjarasia- tai putkitulppia. Keskusyksikkö käynnistetään yhdistämällä käynnistysvirtapiiri esim. metallilangalla. Keskusyksikkö pidetään käynnissä enintään 1 minuutin ajan ja mikäli 15 sekunnin käynnin jälkeen poistoputkesta tulee ilmaa, putkisto vuotaa. Vuotokohta tulee paikallistaa ja korjata. Laitetta ei tule käyttää kaikki imurasiat suljettuna yli minuutin ajan, koska täysin tiiviissä asennuksessa turbiini ei saa lainkaan ilmaa, se ylilämpenee ja saattaa jopa vaurioitua. Tiiviystarkastusta ei saa tehdä ylipaineella.
Järjestelmän toiminta tulee testata kaikilta imurasioilta imemällä jokaiselta imurasialta jokin pieni esine, joka mahtuu rasiasta sisään. Mikäli esine ei kulje jokaiselta rasialta keskusyksikön roskasäiliöön asti, on putkistossa tukos, joka tulee paikallistaa ja korjata.
Jatkoyhde
Jatkoyhteellä voi yhdistää kaksi muhvaamatonta putkea, jolloin voidaan käyttää hyödyksi työmaalla syntyneet muhvaamattomat putket. Jatkoyhde tiivistyy tarkan sovitteensa ansiosta ilman erillisiä putkistotiivisteitä. Jatkoyhde on helppo asentaa ilman erillisiä työkaluja. Allawayn jatkoyhteen pituus on 10,2 cm.
Jatkoyhteen asentamisessa on huomioitava, että se asennetaan oikein päin putkiston virtaussuuntaan nähden. Jatkoyhteessä nuolet osoittavat oikean virtaussuunnan.
Pienjännitejohdin
Pienjännitejohtimella muodostetaan 24V virtapiiri imurasian ja keskusyksikön välille (Manta-järjestelmissä käytetään 12V jännitettä). Useamman imurasian järjestelmässä imurasiat kytketään rinnankytkennällä. Johtimet voi kytkeä kummin päin tahansa sekä imurasioiden liittimiin, että keskusyksikön pienjänniteliittimeen. Useat pienjännitejohdot voi yhdistää myös erilliseen kokoaja riviliittimeen, josta ne johdetaan keskusyksikön pienjänniteliittimeen. Pienjännitejohtimet on suositeltavaa viedä suojaputken sisässä. Pienoisjännitteisen sähköasennuksen saa tehdä ilman sähköalan virallista koulutusta.
Suojaputkitus on ehdottoman tärkeää silloin, kun asennat putkistoa valuun, muuraukseen tai paikkaan, josta johtimen vaihtaminen mahdollisen vaurion sattuessa on hankalaa. Muissa tapauksissa esimerkiksi asennettaessa johdinta alaslaskettuun kattoon, voi johtimen kiinnittää pölyputken kylkeen nippusiteellä. Johtimien suositellaan seuraavan runkoputkiston linjoja, mutta ne voidaan yhtä hyvin vetää helpointa mahdollista reittiä. Eri keskusyksiköille meneviä pienjännitejohtimia ei saa kytkeä toisiinsa. Johtojen jatkaminen ja haaroitus on syytä tehdä huolellisesti.
Käyntitiedonilmaisin
Käyntitiedonilmaisin tunnistaa keskuspölynimurijärjestelmän pienjännitepiiristä, milloin keskusyksikkö on käynnissä ja välittää siitä potentiaalivapaan kosketintiedon ilmaisimen liittimille A-B. Tietoa voidaan käyttää muun muassa ilmanvaihtokojeen ohjaukseen. Käyntitiedonilmaisimen avulla voidaan estää liiallisen alipaineen muodostuminen ja vähentää rakenteiden (esim. hormien) kautta tulevia ilmavirtoja. Käyntitiedon ilmaisin on sisäänrakennettu Allawayn Z-, X- ja C-sarjan keskuspölynimureihin, saatavana lisävarusteena muihin malleihin. Käyntitiedonilmaisin on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä vain Allaway keskuspölynimurin kanssa (ei kuitenkaan Manta-keskuyksiköiden).
Palomääräykset
Keskuspölynimurijärjestelmän suunnittelussa ja asentamisessa on noudatettava paikallisten paloviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Huomioitavia asioita ovat erityisesti kohteen palo-osastointi, sekä poistumisteitä koskevat määräykset esimerkiksi sallittujen materiaalien suhteen. Lisätietoja saat paikallisilta paloviranomaisilta.
Palo-osastoivan rakennusosan läpivienti
Eri palo-osastoja pientalossa ovat yleensä autotalli ja kattilahuone. Osastoivan rakennusosan läpi saa johtaa putken edellyttäen, ettei olennaisesti heikennetä rakennusosan osastoivuutta.
Palo-osastoivan rakennusosan läpiviennissä tulee käyttää hyväksyttyä palokatkotuotetta esim. palomansettia tai -massaa. Tarvittaessa varmista että keskusyksikön suojausluokka ja kotelointiluokka vastaavat sijoitustilan ja sen varusteiden asettamia vaatimuksia. Lisätietoja saat paikallisilta viranomaisilta.
Liikuntasaumat
Tietyissä erityistapauksissa, esim. valetussa rakenteessa, liikuntasaumaa ylitettäessä on pölyputkisto eristettävä noin 20-25 mm paksuisella solukumilla yhden metrin matkalta. Näin estät putken murtumisen liikuntasauman kohdalta.